Thuiswerken? Kom maar gewoon weer naar kantoor!

Thuiswerken is leuk, maar het gaat ten koste van de productiviteit. Dat is de menig van een meerderheid bedrijf dat hun medewerkers weer oproept om deels naar kantoor te komen. Maar … klopt dat wel?

Volgens het CBS werken inmiddels 5,1 miljoen Nederlanders minimaal 2 dagen thuis elke week. De absolute meerderheid van werknemers en werkgevers denkt dat thuiswerken de productiviteit en werkgeluk verhoogt. Een blijvertje dan dat thuiswerken, zou je zeggen toch?

Niet helemaal. Vanuit onze oude managementmodellen vinden we het lastig om met thuiswerken om te gaan. Zo zijn er bij bedrijven vaste dagen waarop iedereen aanwezig moet zijn. Waar nu tegen medewerkers wordt geroepen dat thuiswerken beperkt moet worden of beperkt mag blijven, zonder enige legitieme reden. Of wordt er thuiswerkbeleid gemaakt met strikte aanwezigheidseisen die niet worden gecontroleerd of waar geen sancties op staan. We willen eigenlijk controle op iets wat we eigenlijk moeten laten loslaten en vertrouwen.

En dan hebben we ook meteen de essentie te pakken. Goed thuiswerken kan alleen in bedrijven waar managementpraktijken op een juiste manier zijn ingericht. Waarbij vanuit vertrouwen mensen de verantwoordelijkheid kunnen nemen over hun rol. En dus de invulling van hun tijd, alleen en met collega’s.

Waar mensen verantwoordelijkheid voor hun rol ook koppelen aan het feit dat ze op kantoor moeten zijn, op gezette tijden, of overleg of afstemming met hun collega’s moeten regelen buiten kantoor om. Die snappen dat je een collega niet thuis kan inwerken. En ook begrijpen dat als ze daar steken laten vallen ze daarop aangesproken kunnen worden door collega’s. En daar dan ook iets meteen mee doen.

In veel bedrijven loopt het nog lang niet zo soepel. Onder druk van een krappe arbeidsmarkt geven deze bedrijven hun medewerkers wel de faciliteit om thuis te werken. En natuurlijk gaat het in die gevallen ten koste van de productiviteit. En dan hebben we het niet alleen over de invulling van de uren van de individuele medewerker. Er wordt minder gedaan thuis, maar ook minder goed samengewerkt, er vallen zaken vaker tussen wal en schip of worden te laat opgemerkt. We kunnen ook vervreemden van collega’s waardoor we minder voor elkaar over hebben.

Moet je dan niet meer toestaan om thuis te werken? Nee, ga aan de slag met het beter inrichten van je organisatie. Thuiswerken is en blijft een blijvertje en een unieke kans om goede mensen aan je te binden … richt je er maar op in! WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!

Scroll naar boven